https://saga-development.com.ua/publications/news/andrij-vavrysh-terytoriyi-slid-rozvyvaty-yak-ekosystemy-partnerstv/ https://saga-development.com.ua/publications/news/andrij-vavrysh-terytoriyi-slid-rozvyvaty-yak-ekosystemy-partnerstv/

Андрій Вавриш: Території слід розвивати як екосистеми партнерств

Під час Kyiv Smart City Forum 2019, що відбувся 1 жовтня в Києві, СЕО SAGA Development Андрій Вавриш назвав основні чинники, які впливають на розвиток міст та ринків нерухомості, а також розповів, як девелоперам залишатися конкурентоспроможними в цих умовах.

Ринок нерухомості відчуває все більший тиск через урбанізацію, що постійно посилюється. Міста отримують більше влади та можливостей впливу. Роль держав, натомість, поступово зменшується. У найближчі 40 років міське населення збільшиться вдвічі — до 2050 року мегаполіси приймуть близько 3 мільярдів мешканців. Забудова нових територій набиратиме обертів, що посилюватиме тиск на ринок нерухомості. Аби допомогти мегаполісам впоратися з напливом містян, у жовтні 2016 року ООН ухвалила Habitat ІІІ — програму сталого розвитку міст. 17 цілей цієї програми спрямовані на поліпшення моделей землекористування, управління ресурсами та формування міського середовища. На думку фахівців, застосування цієї практики допоможе містам посилити зв'язок між урбанізацією і сталим розвитком.

За словами Андрія Вавриша, в Україні також спостерігається збільшення міських територій. Але при цьому наявні міські ресурси часто використовуються нераціонально.

"Згідно з програмою уряду, в найближчі 5 років планується залучити близько 50 млрд доларів інвестицій. Це величезна сума, частина з якої буде виділена на розвиток міст і будівництво інфраструктури. Звичайно, такий план заходів позитивно впливатиме на ринок нерухомості, але водночас це змушує нас замислитися, чи готові ми до таких прогресивних змін", — зазначив СЕО компанії.

Попри сприятливі прогнози уряду, сьогодні Україна має досить невтішні економічні показники. Наприклад, Німеччині потрібно 53 години, щоб виробити продукцію, яка за обсягом дорівнює річному ВВП України.

На думку Андрія Вавриша, слабка економіка та залучення інвестиції — два протилежних фактори, які сьогодні формують внутрішні тенденції ринку та впливають на сферу нерухомості. Щоб залишатися конкурентоспроможним в таких умовах, девелопери мають орієнтуватися на світові тренди розвитку міст — людиноцентричність, відкритість та сталий розвиток. Саме цими принципами керується команда SAGA Development.

Девелопмент більше не може "консервувати" радянську практику містобудування. Це має бути відкрита екосистема, до якої залучаються всі користувачі об'єкту: підрядники, партнери, містяни тощо.

"Девелопмент території не можна сприймати як щось особисте та закрите. До процесу розвитку проектів потрібно залучати тих, хто потім буде користуватися його результатами. Але ми розуміємо, щоб співпрацювати з містянами та знаходити спільні точки зору, ми мусимо створювати якісний продукт і постійно працювати над його удосконаленням".

Ще одним важливим чинником, який дозволяє девелоперу бути конкурентоспроможним, є діджиталізація — як бізнес-процесів всередині компанії, так і процесів будівництва, продажу, сервісу.

Наразі для зведення об'єктів компанія впроваджує ВІМ-технології. Для автоматизації роботи з клієнтами застосовує CRM-систему. Для поліпшення життя у своїх будинках два роки тому SAGA Development розробила Sfera — мобільний додаток, який допомагає мешканцям взаємодіяти з управляючою компанією та між собою.

Сьогодні в Sfera інтегровані рахунки за комунальні послуги, що дозволяє мешканцям в режимі реального часу відслідковувати витрати ресурсів і довіряти рахункам, які виставляє управляюча компанія. У розділі "Домократія" власники квартир можуть голосувати за певні ініціативи та таким чином організовувати побут будинку. У додатку зручно замовити доставку квитків, їжі тощо. У найближчих планах — запуск першого в Україні краудфандингу будинкових проектів.

Для оптимізації та контролю роботи управляючої компанії запроваджено спеціальну тікенгову систему. Вона дає можливість оцінювати якість виконання завдань, компетентність працівників і рівень задоволеності мешканців.

Головна особливість Sfera — у гнучкості його функцій. Їх можна масштабувати в залежності від запитів користувачів. Андрій Вавриш переконаний, що впровадження таких технологій в побут мешканців стане тригером перетворення Києва у smart-місто.

"Основа всіх проєктів SAGA Development — щастя людини у міському середовищі. Тому одна зі стратегій компанії — постійне вдосконалення наших об'єктів, сервісів і алгоритму взаємодії між учасниками проекту. І ми вдячні такому фактору, як конкуренція. Вона постійно зростає, що дає нам можливість орієнтуватися на найкращий світовий досвід, розвиватись та змінювати традиції на ринку нерухомості. Ми раді, що єдиний, хто в цьому процесі виграє — це місто та його мешканці", — підсумував Андрій Вавриш.